Kenyérfélék összehasonlítása
Sziasztok kedves zsírdisznóka olvasók!
Ha komolyan veszed a fogyókúrát, fontos, hogy ismerd a kenyér paramétereit.
Egy szelet - átlagosan 30 gramm - fehér kenyér 80 kalória, glikémiás indexe 70, szénhidráttartalma pedig 15 gramm.
Teljes kiőrlésű kenyér esetében csak kicsivel alacsonyabb energiatartalommal - nagyjából 75 kalória - számolhatsz, a glikémiás index azonban barátságosabb: körülbelül 55. Egy szelet teljes kiőrlésű kenyér szénhidráttartalma pedig 12 gramm.
A rozskenyér esetében egy szelet hozzávetőlegesen 75 kalória, a glikémiás index 50 körül mozog, a szénhidráttartalom pedig 14 gramm.
Nem a kalória, a glikémiás index számít!
A fentiekből látható tehát, hogy sem kalória, sem szénhidráttartalom tekintetében nincs jelentős különbség a különböző kenyérfélék között. Ami miatt a teljes kiőrlésű, illetve a rozskenyér jobban passzol a diétába, az az alacsonyabb glikémiás index. Mivel rosttartalmuk magasabb a fehér kenyérénél, nem emelik meg hirtelen a vércukorszintet, hanem fogyasztásukat követően hosszabb ideig tartó teltségérzetet adnak, így lassabban éhezel meg újra. A magas rosttartalom emésztése ugyanis több idejébe telik a szervezetnek.
Az én javaslataim, ha kenyeret akarunk fogyasztani:
Szölőmaglisztes kenyér (vagy másnéven: Szüreti Tönköly vekni) vagy Paillas 300g
Zsírdisznóka :)
Kövess facebookon is :)